SLADKÉ NEPEČENÉ DEZERTY
Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Krém z bílé čokolády
Příprava: 10 min
4 porce
-
100 g smetany 33%
-
100 g bílé čokolády
-
300 g tvarohu
-
Mléko dle potřeby
-
(lžíce cukru moučka)
-
Višňový kompot
-
Višňový likér (Amaretto)
-
Čokoládové hobliny
Postup
Smetanu ohřejeme na 60-70°C (nevaříme), přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí.
V míse vyšleháme tvaroh (můžeme použít ruční šlehač) a postupně zašleháváme rozpuštěnou čokoládu. Podle chuti můžeme přisladit.
Do skleniček na stopce rozdělíme višně, pro dospělé zakápneme višňovým likérem a navrstvíme krém.
Ozdobíme hoblinami hořké čokolády.
Dezert do skleničky- Míša
Příprava:10 min
4-6 porcí
Tvarohový krém:
-
500 g tvarohu
-
200 ml farmářského mléka (smetany 12%)
-
3 lžíce cukru
Čokoládová poleva:
-
150 g čokolády
-
125 ml smetany 33%
Postup
V míse nebo lépe pomocí šlehače vyšleháme tvaroh s cukrem a postupně zašleháváme mléko nebo smetanu. Lze použít i zkysanou smetanu nebo smetanu na šlehání (pokud nepočítáte kalorie), krém je lahodnější! Množství smetany i cukru upravíme podle chuti a hustoty tvarohu.
Do skleněné (porcelánové) misky nalámeme čokoládu a na ni nalijeme horkou smetanu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
Do skleniček rozdělíme tvarohový krém, povrch uhladíme a zalijeme čokoládovou polevou. Necháme vychladit.
Hruškové tiramisu
Příprava: 15 min+ chlazení 2 hodiny
4-5 porcí
500 g jemného tvarohu
Mléko nebo smetana
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
½ lžičky skořice
2-3 čerstvé hrušky (nebo hruškový kompot)
citrón
½ balení piškotů
káva
2 lžíce tuzemáku (hruškovice)
Karamelové sušenky
Postup
Uvaříme silnou kávu a necháme vychladnout.
Oloupané, na kostky nakrájené hrušky zakapeme citrónem a spolu se skořicí podusíme (nebo použijeme kompotované hrušky, které nakrájíme na kostky).
Tvaroh vyšleháme se smetanou do jemného krému a vmícháme zakysanou smetanu a cukr.
Do pohárů skládáme piškoty, zakapeme kávou s rumem nebo hruškovicí, hrušky a krém. Dvě hodiny necháme v lednici.
Před podáváním posypeme drcenými karamelovými sušenkami nebo skořicí.
Grilované ovoce s tvarohovými noky
Příprava noků: 10 min
Příprava ovoce: 25 min
Noky:
-
200 ml smetany 33%
-
2 vanilkový cukr
-
250 g tvarohu
-
4 pomeranče (nebo ananas, broskve)
-
Aromatické koření (skořice)
-
Citrón
-
Pomerančový likér
-
Cukr, med
-
Máslo
-
Karamelky nebo ořechy
Postup
Tvaroh rozmícháme s trochou smetany. Zbytek smetany ušleháme s vanilkový cukr a spojíme s tvarohem. Dáme do mrazničky.
Pomeranče oloupeme, zbavíme co nejvíc bílé dužiny, nakrájíme na plátky, vložíme do zapékací misky vymazané máslem, (v případě broskví zalijeme šťávou z citrónu), zakapeme pomerančovým likérem, posypeme cukrem, kořením a grilujeme 8-10 min. Pak přelijeme medem. Ananas je možné také připravit na grilovací pánvi. Ovoce rozdělíme na misky.
Z částečně zmraženého krému (konzistence musí být taková, aby se z ní daly noky tvořit) 2 lžícemi tvarujeme noky a pokládáme na pomeranče. Pokud nám krém již hodně zmrznul, necháme jej při pokojové teplotě změknout nebo použijeme MW troubu.
Posypeme sekanými karamelizovanými ořechy (viz dezerty do skleniček s pudinkem) nebo drobně pokrájenými karamelkami.
Chia pudink
Příprava: 10 min
Odležení: 1 hod
4 porce
-
150 g jemného tvarohu
-
500 g jahod
-
1 lžičky citrónové šťávy
-
cukr moučka dle chuti
-
4 lžíce chia
-
Máta na ozdobu
Postup
Tvaroh a rozmačkané jahody (4 nejhezčí odložíme na ozdobu) s cukrem a šťávou rozmixujeme nebo rozmícháme dohladka a nakonec vmícháme semínka chia.
Necháme odležet v lednici, aby semínka nabobtnala.
Ozdobíme jahodou a mátou.
Quinoa s mákem- snídaně
pro supermany
Vaření: 15-20 minut + chladnutí
Příprava: 5 min
-
1 šálek quinoy
-
2 ½-3 šálky mléka
-
Vanilkový extrakt
-
½ šálku mletého máku
-
1 šálek směsi sušeného ovoce
-
250 g měkkého tvarohu
-
Sirup z agáve (obilný)
Postup
Quinou důkladně propláchneme v horké vodě
a uvaříme v mléce s vanilkou. Vaříme, před koncem přidáme mák. Necháme dojít pod pokličkou. Po vychladnutí nečechráme vidličkou
a smícháme s tvarohem a ovocem, dosladíme sirupem.
Rýžové flameri
Příprava: 40 min
Počet porcí: 4
-
100ml (90g) rýže (kulatozrnné)
-
Špetka soli
-
1 lžíce másla
-
2 lžíce cukru
-
2 vejce
-
2 dl mléka
-
1 vanilkový cukr
-
100 g tvarohu
-
Směs ovoce (maliny)
Postup
Rýži zalejeme 0,25 l vody a se špetkou soli vaříme asi 20 minut- množství vody i délka vaření závisí na druhu rýže. Před dovařením přidáme máslo
a cukr.
V mléce rozmícháme žloutky, přidáme k rýži
a za stálého míchání necháme zhoustnout.
Z bílků ušleháme sníh s vanilkový cukr
a vmícháme do horké rýže spolu s tvarohem.
Do skleniček rozdělíme čerstvé nebo mražené ovoce a zalijeme kaší. Necháme vychladnout.
Rýžový dezert s karamelem
Příprava dezertu: 10 min
Příprava karamelu: 15 min
4 porce
-
200 g tvarohu
-
50- 80 ml mléka
-
300 g uvařené rýžové kaše
-
Cukr moučka dle chuti
Karamel:
-
1 hrnek cukru krupice
-
4 lžíce másla
-
150 ml smetany 33%
Postup
Kaše: z mléka (300 ml), cukru a kulatozrnné rýže (50-60 g) uvaříme kaši (30 min) a necháme vychladnout pod pokličkou.
Tvaroh našleháme s mlékem a vmícháme do kaše. Rozdělíme do misek, uhladíme a nahoru nalijeme karamel.
V ledničce necháme vychladit.
Na tlustostěnnou pánev dáme hrnek cukru a bez míchání zahříváme, až začne tát a hnědnout.
Pak odstavíme z plotny, přidáme máslo
a mícháme. Pak přilijeme smetanu, vrátíme
na plotnu a vaříme, až se kousky karamelu rozpustí.
Kuličky
Příprava: 20 min+ chlazení
S ovocem:
-
200 g tvarohu
-
100 g másla
-
2 -3 lžíce cukru moučka
-
0,5 hrnku piškotů
-
100 g sušených meruněk nebo kandovaného ovoce
-
½ lžičky citrónové kůry
-
Na obalení: kakao nebo drcené ořechy
Rafaelo:
-
200 g tvarohu
-
50 g kokosového oleje
-
50 g másla
-
100 g jemného kokosu +kokos na obalení
-
Cukr moučka
-
mandle
Postup
Piškoty rozmixujeme.
Tvaroh, změklé máslo, kůru a cukr umícháme. Přidáme piškoty a jemně pokrájené ovoce. Necháme ztuhnout v lednici.
Pak tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.
Uložíme v lednici.
Kokos do hmoty, pokud nemáme jemný, umixujeme.
Tvaroh pokojové teploty smícháme s rozpuštěným olejem a změklým máslem. Vmícháme kokos
a dle chuti dosladíme. Necháme ztuhnout v lednici.
Pak obalujeme mandle a tvoříme kuličky, které pak ještě obalíme v kokosu. Uložíme v lednici.
Knedlíky
Příprava: 40 min
3-4 porce
-
500 g tvarohu
-
1 vejce
-
Asi 60 g másla
-
hrubé mouka (krupice)
-
Sůl
-
Ovoce
Na posypání:
-
Tvrdý tvaroh
-
Cukr moučka
-
Máslo
Postup
V míse rozmícháme tvaroh, vejce, změklé máslo a špetku soli. Pak přidáme tolik mouky, aby vzniklo těsto, ani lepivé, ale ani moc tuhé. Vyklopíme na stůl, vyválíme váleček a nakrájíme jej na kousky, kterými obalujeme ovoce. Nejvhodnější jsou čerstvé jahody, hodí se i mražené. Ale pozor: předem nerozmrazovat!
Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme na mírném ohni asi
5 min (až vyplavou a ještě chvilku). Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Varianta: lze použít i broskve, meruňky či podobné ovoce, ale musí být „obalitelné“, to znamená, dostatečně pevné.